To Pedaler På Tur
Et nettsted om sykkelferie først og fremst

Mangel på sykler

I 2021 virker det som tilgangen på sykler er mangelvare. Etterspørselen etter sykler har økt så mye etter korona-pandemien at produsentene ikke klarer å levere nok. Se artikkel fra NRK.
 

Hvilken sykkel skal jeg velge

Sykkelforhandlere i Norge har i en årrekke nå hatt i hovedsak kun to typer sykler. Racer eller offroad. I tillegg har Rema100 mentaliteten også nådd forhandlerne. Dvs. ikke nødvendigvis med god kvalitet i alle komponenter. Heldigvis er dette litt på vei å snu. Noen fører litt flere typer sykler. Men de store kjedene er drit kjedelige. De fører stort sett sykler folk ikke trenger.

Nå er det viktig å huske at du ikke trenger en sykkel til 20-30 tusen for å dra på sykkelferie. Har den to hjul, styre og pedaler kan det være nok. Man finner greie sykler både på loppemarked, Finn eller hittegodsauksjon. Biltema har greit og billig tilbehør som jeg faktisk bruker også, jfr. bla. Sykkelvesker. Så la ikke det at du mangler en proff tursykkel hindre deg i å dra på tur.

Dette er syklene vi brukte de to første årene vi var på tur:

 

 Merida Speedster   sykler 
 Merida Speeder F1    Hard Rocx Cross Machine

Hvis jeg skal gi en kort "review" av disse syklene, så kan jeg si at Hard Rocx'en holdt, Merida ikke. Sykkelveskene holder ca. 20 kg, og de tynne hjulene på Meridaen slet med å holde sammen. Jeg måtte rett som det var stramme eikene. Også V-bremsene av den billige sorten var for svake når de virkelig trengtes. Meridaen hadde mer solide hjul og bedre komponenter forøvrig. Men på turen bildene over er fra, gikk kranklagrene i stykker på denne. Også dette var nok et resultat av plutselig ekstrem belastning etter flere år med generell slitasje

Som så mye annet, er det imidlertid forskjell på "skjit og painnkak". Jeg skal ta for meg litt om valg av sykkel på et mer "profft" nivå. Jeg har allerede nevnt at de koster litt mer, gjerne fra ca. kr 8.000, og til rundt kr 40.000. Jeg skal ikke påberope meg å være noen "ekspert", for det finnes det nok av. Men jeg har iallefall lært litt etter å ha syklet noen år.

Dersom du vil investere i en sykkel for sykkelferie, har jeg erfart at det kan være greit å tenke på følgende:

  1. Tenker du å sykle på asfaltert vei, på grusveg, i terreng eller kanskje en kombinasjon
  2. Planlegger du korte turer eller lengre ekspedisjoner
  3. Skal du være selvforsynt med overnatting i telt, eller skal du bruke hotell og restaurant

 Å investere i flere sykler som var skreddersydd for flere typer turer, syntes jeg var vel råflott. Jeg kjøpte derfor en sykkel jeg mente kunne brukes under alle forhold, underlag og terreng.

 

Surly Ogre

Valget falt på en Surly Ogre. Valget ble gjort ut fra følgende kriterier:

  • Overkommelig pris (13.000 i 2014. I dag koster den ca. 20.000)
  • Avid BB7 mekaniske skivebremser
  • Stålramme
  • 29" svært solide hjul
  • Anvendelig på på asfalt og i terreng
  • Veldig fleksibel i montering av bagasjebærere både foran og bak med mange monteringspunkter
  • Så bra ut
  • Den var lett tilgjengelig gjennom nå nedlagte www.cyclecomponents.com.
  • Surly var erfarne produsenter av tursykler (spesielt Long Haul Trucker og Troll

 Se tekniske specs på sykkelen i dag.

Kjøpte som sagt sykkelen hos  Cyclecomponents.com. De ble for et knapt år siden oppkjøpt av Cykelkraft.se. Vareutvalg og service hos Cyclecomponents var svært bra. Det ble en nedtur hos Cykelkraft. Mulig de er på bedringens vei.

Nå er det mulig å kjøpe Surly gjennom Bikeshop, BC Sport. m.fl. Hvorvidt de leverer alle mdellene er jeg er usikker på.

Surly er et amerikansk merke med lang erfaring i å lage tursykler, og det finnes nok av eksempler på at syklene holder lange ekspedisjoner. De har flere populærer modeller for tursykling, bl.a.

  • Long Haul Trucker / Disc Trucker (skivebrems) for landevei/grusvei
  • Troll (lillebror til Ogre, med 26" hjul)

Live forumtråd om Ogre.

Her er noen omtaler av Ogre som tursykkel:

 

ogre    ogre 
 2014 modell    Fullastet i Italia 2016

 

Kona Sutra

Er dere to som skal sykle på tur, er det greit at det er noenlunde samme standard og kvalitet på syklene. Min samboer har i flere år slitt med en Hard Rocks hybrid, som forsåvidt er bra til sitt bruk, men ikke spesielt egnet til vår feriesykling.

En av de syklene jeg selv vurderte i 2014, Kona Sutra, var tilgjengelig hos Wilmannsykkel. Wilmann fører noen interessante sykkelmerker, og ikke noe du får kjøp på GMax eller XXL.

Kona Sutra er en spesialsykkel for tursykling og ekspedisjoner som Kona Bikes har produsert i mange år. Jeg følte meg derfor trygg på at dette var en sykkel som var godt egnet til selvforsynt sykkelferie i fire uker. Her er noen detaljer om sykkelen:

  • Stålramme
  • Hayes CX Expert mekaniske skivebremser
  • Racerstyre med gir-spaker i enden av styret
  • Brooks sete
  • WTB XS19 felger
  • Clement X'Plor MSO 700x40c dekk
  • Komplette specs

Altså en svært solid sykkel. Kona har ikke valgt den mest spenstige farge på sin 2016 modell, men det få nå bare være. Wilmannsykkel var behjelpelig med å tilpasse sykkelen, og få vet vel mer om sykling enn Jostein Wilmann.

Det finnes mange omtaler av Kona Sutra. Her finner du noen:

 

Kona Sutra 2016 Touring 01     sutra
 2016 modell    Fullastet ved ankomst Norcia, Italia

 

Kort omtale av Kona Sutra

En observant person vil se av bildet til høyre at oppset av vesker neppe kan være helt rett.  Før avreise hadde vi ikke tid til å skaffe front-racket vi ville ha. Willmannsykkel improviserte og satte et rear-rack foran. Dette funket en stund, men etter et par dager måtte vi feste noen av sammensetningen med strips. En annen stor ulempe var at vi ikke fikk satt veskene lavere. Det høye tyngdepunktet påvirket styret mye, og dette er selvfølgelig en løsning som ikke vil bli brukt neste tur.

Men dette har selvfølgelig ikke noe med sykkelen å gjøre. To andre negative ting, som forøvrig heller ikke har med sykkelen å gjøre, var følgende:

  1. Skvettlapp foran var i veien for skoa når man svingte og pedalen tilfeldigvis var lengst frem.
  2. Kona har visstnok bytta ut Schwalbe som dekkleverandør til fordel for ??. Det var ikke særlig lurt. Kona punkterte to ganger. Det gjorde ikke jeg med mine tre år gamle Schwalbe Marathon. Og det tror jeg ikke var fordi hun var uheldig.

Nå var det bare kona (håper det ikke blir noen navneforvirring) som brukte sykkelen, så jeg kan ikke uttale meg om hvordan sykkelen var å sykle på med, men jeg fikk bare gode tilbakemeldinger.  På det lille jeg har prøvd den, virket den kompakt og presis, og jeg likte geometrien på den. Jeg la også merke til at snitthastigheten var større enn tidligere, og det er vel positivt.

Så på neste tur blir det å rette opp på de små tingene som jeg har påpekt.

 

Erfaringer Surly Ogre

Det er ikke noen tvil om at sykkelen holder mål når det gjelder formålet den er bygget for. Jeg har pr. 2020 vært gjennomsnittlig to ganger på tur med basgasje vært år siden 2014. Det er imidlertid viktig å passe på vedlikehold. Jeg har ennå ikke skiftet kjede eller kassett (blir gjort 2021). I tillegg må man passe på å sjekke at kranklager og hjullager sitter. Etter en dårlig service på hjullager bak, har jeg slitt med å holde dette sammen.

Ogre er mer terrengsykkel enn racer. Jeg tror nok derfor den ikke ruller like godt som en racer. Til gjengjeld, har jeg nok hatt lettere for å ta meg frem i vanskelig terreng enn jeg ville hatt med en racer. Men samtidig, har man det travelt på tur da?

Sykkelen lover å holde 120 kg (bagasje og "fører"). Det gjør den.

Det som for mange vil være litt uvant, er Jones H-bar styret, hvor håndtakene vender 45 grader bakover. Styret gir imidlertid mange muligheter for å skifte grep.

 

Erfaringer Kona Sutra

Hva skal man si, sykkelen er bygd for tur, og den holder mål. Lettkjørt og rask med bukkestyre.

Det som vil være litt uvant er at girskifterne er på endene av styret. Ifølge brukeren er dette helt greit. For en som er vant med girskifter på bremsene på bukkestyret, vil nok dette være en overgang.

Helt klart et alternativ jeg kan tenkes å prøve ut også som neste sykkel.