To Pedaler På Tur
Et nettsted om sykkelferie først og fremst

Kart

Selv om det finnes mye fine teknologi som hjelper deg å finne frem, er likevel kartet etter min mening uunværlig. Dette gir mye bedre oversikt over større områder og et "must" når ruten planlegges. Sjekk ut nettlenkene for Ruter og Kart for å finne steder å anskaffe kart. En annen god kilde til å skaffe kart er Amazon.

 

GPS

Like duppedingser, så etter å ha syklet etter et kart første året, investerte jeg i en Garmin GPSmap 62stc. Denne har taster og ikke touchscreen. Valgte denne modellen nettopp fordi den har taster. Dette gjør den enklere å operere når man sykler. Uten at jeg har prøvd det, antar jeg at en touchscreen GPS vil kunne være vanskeligere å operere med hansker, når det er kaldt eller vått.

Er veldig fornøyd med enheten. Enheten bruker to AA batterier pr. dag i snitt, dersom man er underveis en ca. 8 timer. Enheten har alle de funksjoner jeg har bruk for, kanskje med unntak av å vise stigningsgrad i prosent. 

Da vi syklet vestkysten av Europa fra Amsterdam og sydover, benyttet jeg bare GPS. Det funket helt greit. Kartet som var installert, var rekreasjonskartet som ble levert med GPS'en i 2013, og dette virket helt OK for Europa. Dette kartet var derimot ikke godt nok for mindre veier på norgesturen senere samme år.

Skjermen er liten, 4,1 x 5,6 cm , så når man vil skaffe seg litt mer oversikt over hvor man er innimellom, blir det en del zooming både ut og inn. I 2014 investerte jeg derfor også i et vanlig kart. Dette gjør at du får mer oversikt over området du sykler i. Dette gjør det mye enklere å finne alternative ruter, og vil være et must om du ikke har lagt inn ruter på forhånd. Dessuten er det trivelig å studere kartet.

Gratis kart til bruk i GPS'en din finner du på Frikart.

 

Å finne ruten på nettet

Det finnes flere nettsider hvor andre syklister har lagt ut sine ruter som kan lastes ned som *.gpx eller *.kml spor. KML filen kan brukes på Google maps for å planlegge turen. GPX filen importeres til GPS-enheten. Flere nettsider har også nedlastingsmuligheter for flere typer GPS.

 

En av de beste nettsidene for å lage egne ruter er denne:

 

Her er noen av de andre nettsidene jeg har benyttet for hjelp og inspirasjon: